Βιβλιογραφία

Μεσημβρινοί----trigger points ή σημεία πυροδότησης.

Οι μεσημβρινοί είναι νοητές γραμμές επάνω στο σώμα που ενώνουν συγκεκριμένα σημεία βελονισμού. Υπάρχουν 12 μεσημβρινοί μέσα στους οποίους η ενέργεια κυκλοφορεί με έναν συγκεκριμένο ρυθμό ασταμάτητα. Οι 12 μεσημβρινοί είναι διατεταγμένοι σε ζεύγη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακριβώς συμμετρικοί ως προς την μεσαία γραμμή του σώματος. Κάθε μεσημβρινός είναι υπεύθυνος για ένα όργανο ή για μια ομάδα λειτουργιών π.χ.
• Ο μεσημβρινός του πνεύμονα επιδρά στο αναπνευστικό σύστημα και στα οιδήματα. Χρησιμοποιείται σε προβλήματα ώμου, αγκώνα καθώς και στην αύξηση της υγρασίας των πνευμόνων όταν έχουν ξηρότητα. Θεραπεύει επίσης την καταπιεσμένη θλίψη. Η χρονική του δράση είναι εντονότερη μεταξύ 3,00 και 5,00 π.μ.
• Ο μεσημβρινός του παχέως εντέρου επιδρά στους βλεννογόνους και είναι υπεύθυνος για τις απεκκρίσεις. Θεραπεύει ιγμορίτιδες, ακμή στον λαιμό, προβλήματα ώμου και προσώπου. Καταπραΰνει το συναισθηματικό στρες και τις φαγούρες στο δέρμα. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 5,00 και 7,00 π.μ.
• Ο μεσημβρινός του στομάχου ισορροπεί τον ψυχισμό και έχει δράση στην πέψη και στο κυκλοφοριακό σύστημα. Θεραπεύει μετωπιαίους πονοκεφάλους, προβλήματα ματιών, ιγμορίτιδες, αλλεργικές ρινίτιδες, την αϋπνία και την αδυναμία, ανακουφίζει από τις αρθρίτιδες, την φτωχή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, τα κοιλιακά άλγη, το άγχος, την ανησυχία, την υπέρταση, την πνευματική σύγχυση, την ανασφάλεια, την θλίψη, την υστερία. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 7,00 και 9,00 π.μ.
• Ο μεσημβρινός του σπλήνα είναι υπεύθυνος για τον συνδετικό ιστό. Σταθεροποιεί τα συναισθήματα, παρεμποδίζει την συγκέντρωση σωματικών υγρών ως υγρασία και φλέγμα, ρυθμίζει την πέψη, την ικανότητα του μυαλού να αφομοιώνει και να αναλύει πληροφορίες σταματάει τις αιμορραγίες και θεραπεύει τις δερματολογικές διαταραχές. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 9,00 και 11,00 π.μ.
• Ο μεσημβρινός της καρδιάς έχει έντονη ψυχική δράση. Σταθεροποιεί το πνεύμα, θεραπεύει την θλίψη, την πνευματική σύγχυση, την αϋπνία, τον νευρικό ιδρώτα, το νευρικό τρέμουλο, προβλήματα ομιλίας όπως ο τραυλισμός καθώς και φτωχή αγγειακή κυκλοφορία.
Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 11,00 και 13,00 μ.μ.
• Ο μεσημβρινός του λεπτού εντέρου έχει σπασμολυτική δράση με ιδιαίτερη δράση στους βλεννογόνους. Χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το μυαλό στην πνευματική σύγχυση και στην κούραση. Θεραπεύει το άγχος, την πνευματική ανησυχία και ισχυροποιεί την συγκέντρωση. Χρησιμοποιείται με επιτυχία στην πολλαπλή σκλήρυνση. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 13,00 και 15,00 μ.μ.
• Ο μεσημβρινός της ουροδόχου κύστεως είναι ο μεσημβρινός των απεκκρίσεων. Θεραπεύει τον οσφυϊκό πόνο, βελτιώνει την ικανότητα του μυαλού να εστιάζει, θεραπεύει τον φόβο, τις κρίσεις πανικού, τις ταχυπαλμίες, τον ίλιγγο, τον πονοκέφαλο, την ημιπληγία, την επιληψία και τον μεταβολισμό του νερού. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 15,00 και 17,00 μ.μ.
• Ο μεσημβρινός του νεφρού είναι ο μεσημβρινός του καταβολισμού λόγω της επίδρασής του με τα επινεφρίδια. Ισορροπεί την θέληση και τον φόβο. Σταθεροποιεί τα συναισθήματα και ρυθμίζει τον μεταβολισμό του νερού. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 17,00 και 19,00 μ.μ.
• Ο μεσημβρινός του περικαρδίου είναι ο μεσημβρινός του κυκλοφοριακού συστήματος και της σεξουαλικότητας. Θεραπεύει κατάθλιψη, μελαγχολία, θλίψη, διανοητική σύγχιση. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 19,00 και 21,00 μ.μ.
• Ο μεσημβρινός του τριπλού θερμαστή υποστηρίζει λειτουργίες της αναπνοής, της πέψης και του ουρογεννητικού συστήματος. Ρυθμίζει την πέψη και τον μεταβολισμό των υγρών. Χρησιμοποιείται στην νυχτερινή ενούρεση, στην κωφότητα, στην επιπεφυκίτιδα, στην δυσκοιλιότητα και στο οίδημα. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 21,00 και 23,00 μ.μ.
• Ο μεσημβρινός της χοληδόχου κύστεως έχει ψυχική και σπασμολυτική δράση. Θεραπεύει την φαγούρα των άκρων, τις ημικρανίες, το ευερέθιστο έντερο, τις φλεγμονές του ματιού και του αυτιού, τα προβλήματα του ώμου, τα κοιλιακά άλγη, την δυσκοιλιότητα. Ισχυροποιεί την αβεβαιότητα στην λήψη αποφάσεων καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 23,00 και 1,00 π.μ.
• Ο μεσημβρινός του ήπατος είναι υπεύθυνος για τον αναβολισμό. Ανακουφίζει από την εσωτερική πίεση που προέρχεται από την σύγκρουση που προέρχεται από την ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων και την αβεβαιότητα λήψης της σωστής απόφασης. Θεραπεύει πονοκεφάλους, προβλήματα μαστών, προβλήματα του έμμηνου κύκλου και μυϊκές εντάσεις. Θεραπεύει επίσης καταπιεσμένο θυμό, ανυπομονησία, οξυθυμία και δυσφορία. Η μέγιστη χρονική του δράση είναι μεταξύ 1,00 και 3,00 π.μ.
O συνδυασμός βελονιστικών σημείων διαφορετικών μεσημβρινών φέρνει τα μέγιστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός π.χ. των μεσημβρινών του στομάχου, της σπλήνας, του περικαρδίου και της χοληδόχου κύστεως φέρνει θεραπεία τους κιρσούς των κάτω άκρων. Το ίδιο συμβαίνει με τους συνδυασμούς των μεσημβρινών του σπληνός, του νεφρού και του στομάχου για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στην διάρροια συνδυάζουμε τους μεσημβρινούς του λεπτού εντέρου, του παχέως εντέρου και του στομάχου. Στα γυναικολογικά σύνδρομα όπως ενδομητρίωση, αμηνόρροια, κολπίτιδες, διαταραχές του έμμηνου κύκλου συνδυάζουμε τους μεσημβρινούς του ήπατος, της καρδιάς , των νεφρών, του στομάχου και της σπληνός. Το ίδιο συμβαίνει με προβλήματα των ματιών, των αυτιών, με παραλύσεις, με καταθλίψεις καθώς και με οποιαδήποτε γνωστή πάθηση.
Τι είναι τα TRIGGER POINTS ?
Άλλη μορφή βελονισμού είναι αυτή των trigger points ή σημεία πυροδότησης. Tα trigger points είναι ινώδεις όζοι του μυϊκού συστήματος.

Τα σπουδαιότερα σύνδρομα με trigger points είναι :

*Το αλγεινό σύνδρομο μυϊκής περιτονίας (myofascial pain syndrome) το οποίο οφείλεται σε τραυματισμό και προκαλεί σταθερό πόνο σε συγκεκριμένη περιοχή. Οι μυϊκοί όζοι επικεντρώνονται στους μυώνες της μέσης και του αυχένα. Παλαιότερα θεωρούνταν μυϊκός ρευματισμός.

* Ινομυαλγία (fybromyalgia syndrome) που εμφανίζεται με πόνο, μυϊκή δυσκαμψία, αίσθημα κόπωσης και διαταραχές ύπνου. Προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες σε ποσοστό 90%.

Ορισμένες φορές όμως εξαιτίας μιας εξέλιξης ενός αυτοτροφοδοτούμενου και διαιωνιζόμενου κυκλώματος τα trigger point παραμένουν ενεργά, με αποτέλεσμα ο πόνος να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ίαση των ιστών. Αυτά τα μετατραυματικά μυοπεριτονιακά σύνδρομα πόνου με επιμένοντα trigger points είναι ορισμένες φορές αιτία διαγνωστικής σύγχυσης, επειδή οι συνάδερφοι ιατροί συνήθως δεν έχουν την απαιτούμενη οικειότητα με αυτά και είναι απρόθυμοι να δεχτούν ότι ο πόνος που διαρκεί μήνες ή χρόνια χωρίς ένδειξη ιστικής βλάβης, πιθανώς να είναι οργανικής αιτιολογίας. Συνήθως πιστεύουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν είναι νευρωτικοί. Έτσι επειδή η αιτία του πόνου δεν αναγνωρίζεται και δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα, το αποτέλεσμα είναι να επιμένει ο πόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι εμφανίζονται ασθενείς που ζητούν βοήθεια για μετατραυματικό πόνο αυτού του τύπου και να θεωρείται ότι υπερβάλουν με τα συμπτώματά τους. Συχνά η εικόνα του μυοπεριτοναικού συνδρόμου ενός μυός περιπλέκεται με την ταυτόχρονη προβολή άλλων μυϊκών ομάδων. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πόνος από ένα trigger point συχνά εμφανίζεται και σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτό. Έτσι ο πόνος από ένα trigger point στον ανελκτύρα μύ της ωμοπλάτης συχνά ανακλάται σε όλη την έσω επιφάνεια του χεριού μέχρι την άκρη των δακτύλων. Μερικές φορές στην διάγνωση των αλγεινών συνδρόμων γίνεται το εξής λάθος. Στις περιπτώσεις που ο πόνος αντανακλάται κατά μήκος ενός άκρου ή γύρω από τον κορμό του σώματος, τότε αναπόφευκτα θεωρείται ότι αυτό οφείλεται σε πίεση κάποιας συγκεκριμένης νευρικής ρίζας. Το λάθος είναι ότι δεν εξετάζονται ποτέ οι σχετικοί μύες για να αποκλεισθεί η πιθανότητα μυοπεριτοναικού συνδρόμου. Στην περίπτωση όμως που αποδειχτεί πως πρόκειται για μυοπεριτοναικό σύνδρομο η αποκατάσταση έρχεται πολύ γρήγορα με την τοποθέτηση βελονών στο αλγεινό σημείο. Έτσι για την σωστή εκτίμηση του μυοσκελετικού πόνου δεν αρκεί μόνο η κλινική και ακτινολογική διερεύνηση των οστών και των αρθρώσεων αλλά και η συστηματική ψηλάφηση των μυώνων για trigger points.

 

meridiens

Сачак (Ламперия) http://www.emsien3.com/sachak от ЕМСИЕН-3
Дюшеме http://www.emsien3.com/дюшеме от EMSIEN-3